Påsk – Fakta

När är Påsk? Varje år firas påsken under april månad och är en av de mest färgglada högtider vi har här i Sverige med påskharar, gula kycklingar och såklart stora påskägg fyllda med godis. Idag är påsken en dag när vi är lediga från jobb och ofta umgås med nära och kära.

Vad är påsk?

Påsken firas i dag till minne av Jesus korsfästelse, död och uppståndelse, där alla de lediga helgdagarna har sin symboliska betydelse.

Påskdagarnas betydelse i kristendomens historia

  • Skärtorsdag – Jesus sista dag tillsammans med sina lärjungar, Jesus sista måltid
  • Långfredag – Jesus korsfästs
  • Påskafton – Jesus dör på korset
  • Påskdagen – En grupp kvinnor besöker Jesus grav där stenen är bortrullad och kroppen försvunnen
  • Annandag Påsk – Jesus visar sig för sina lärjungar

Modernt firande av Svensk Påsk

Skärtorsdag

Enligt folktro så skall detta vara dagen då påskkärringarna for iväg på sina kvastar till Blåkulla. Detta sätter också starten för påskfirandet. I dag är Skärtorsdagen inte en helgdag, vilket den var fram till 1772.

Långfredag

Den här dagen var tidigare ansedd som sorgedagen, då man inte skulle ha något roligt utan sörja Jesus korsfästning. På radio och TV spelades bara tråkiga program och inget roligt skulle visas. Nu ses det som vilken vanlig dag som helst, förutom att man är ledig.

Påskafton

På Påskafton firas det och man önskar varandra ”Glad Påsk”. Ägg göms fyllda med godis och man äter gott. I västra delar av Sverige tänds påskbrasor. För att besöka en av dessa brasor, så rekommenderas öarna i Göteborgs skärgård där man kan se de andra öarnas resultat samtidigt som sitt eget.

Påskdagen

Påskdagen firas till minne av Jesus uppståndelse och ses som glädjens dag där kyrkan öppnar upp sina dörrar för sång och psalmer. Idag är traditionen att gå till kyrkan inte lika stor som förr i Sverige, men finns för de som vill.

Annandag Påsk

Annandag Påsk är en lugn dag som Skärtorsdagen där man får göra vad man vill, det är också sista dagen av Påskdagarna.

Kul tips på Påsklekar och hur man gör Påskpyssel

Äggpickning

Två personer väljer det ägg man ska äta innan maten. Man placerar ägget i handen och stöter först toppen av ägget mot varandra. Den vars ägg går sönder förlorar första ronden, sen stöter man botten mot varandra.

Äggätning

I vissa familjer tävlar man om vem som kan äta flest ägg. Ha en plats där man kan dra ett streck under sitt eget namn och varje gång du äter ett ägg, men en annan person måste alltid ha sett dig äta ägget.

Gömma Påskägg

Alla köper varsitt ägg med blandat godis i samma storlek. Alla får 5 minuter att gömma sitt ägg och sen samlas man. Nu är det dags att hitta ett ägg, enda regeln är att man får endast ta ett ägg och inte sitt eget.

Äggmålning

Vissa målar äggens skal innan man äter dem, samtidigt som andra gör ett litet hål i toppen eller botten av ägget för att tömma ägget på sitt innehåll, på så sätt kan du använda det nästa år. Sen börjar äggmålningen där man använder vattenfärg.