Halloween

När är halloween? 31 oktober till 2 november. Halloween i Sverige var länge en sorgsen högtid, då man i tidigare generationer valde att ägna denna period åt de nära som gått bort och tillägna dagarna åt att vara glada över att de funnits där för dig.

Halloween i Sverige

Sedan 90-talet efter inspiration från filmer har Sverige tagit efter Irland och USA med deras traditioner av att skära läskiga pumpor och klä ut sig till halloween och festa med vänner. Det är inte heller helt omöjligt att ett utklätt barn ringer på och säger bus eller godis. Då gäller det ha godis att bjuda på så att man slipper ett lätt bus.

Varför firar man halloween?

Många tror att halloween kommer från USA, men det är fel. Halloweentraditionerna kommer ursprungligen från Irland även fast USA varit flitiga med att utöva firandet. Halloween är ursprungligen en keltisk fest där man firade årets skörd och har sedan som många andra traditioner förändrats med tiden. Kvar från tiden finns dock pumpor i halloweentraditionerna som representerar skörden.

Halloween-fakta

Vad betyder halloween?

Namnet halloween kommer ifrån fornengelskan och betyder ”All hallows even” vilket översätts till ”All helgons afton” på svenska.

När klär man ut sig - halloween?

I Sverige är det vanligt att man klär ut sig mellan 31 oktober till den 2 november men i USA sker firandet den 31 oktober.

Halloween, bus eller godis – ”Trick or treat”

Under halloween pågår leken från barn där de går från dörr till dörr utklädda till precis vad som helst och säger ”bus eller godis”. Om du inte kan bjuda på godis så finns möjligheten att du kan råka ut för ett milt spratt när du minst anar.
Detta uttryck kommer ifrån USA där de blev förälskade av högtiden när irländska invandrare tog med sig sina traditioner dit. USA lade senare till traditioner i festandet som nu fortsatt.