Alla hjärtans dag – fakta

Vilket datum är alla hjärtans dag? - 14 februari. Varje år i februari finns det en speciell dag som vi lite extra ska visa vår kärlek till den vi gillar allra mest, det kan vara din respektive, förälder, vän, syskon, husdjur eller varför inte vem som helst du känner förtjänar lite uppskattning.

Var kommer Alla hjärtans dag ifrån?

Dagen kommer ursprungligen från antikens Rom där Saint Valentine den 14 februari ska ha valt att bli halshuggen över att avsäga sin kristna tro. Brottet som ska ha lett till avrättningen sägs varit att han vigt kristna par.
I senare böcker berättas hur Saint Valentine ska ha hjälpt en fångvaktares dotter att få tillbaka synen och därav fått med sig mer anhängare till kristendomen.

Vad är alla hjärtans dag?

Myten som ska ha skapat den idag firade högtiden Alla hjärtans dag är att det sägs att Saint Valentine strax innan sin avrättning lyckats smuggla ut ett kärleksbrev till fångvaktens dotter där kortet var signerat med: ”Från din Valentine”

I brevet skall följande text ha prytt pappret:

”Älska mig mest när jag behöver det minst, för då behöver jag det bäst”

Alla hjärtans dag-tips

Varje år har kärlekspar stora frågor om vad de ska göra och hur man ska fira men här har vi försökt svara dem på bästa sätt.

Frågor om Alla hjärtans dag:

Vad ska jag köpa som Alla hjärtans dag present?

Alla hjärtans dag är en den speciella dag då du visar extra mycket kärlek, detta betyder inte att du inte skall visa kärlek året om men en liten present skadar inte. Vissa väljer att köpa en nalle, en Alla hjärtans dag-blomma i form av rosor eller kanske ett fint smycke som visar att du älskar din respektive. Det behöver inte vara dyrt utan det ska vara tanken som räknas.

Vart innebär Alla hjärtans dag-middag?

Under denna romantiska dag är det VÄLDIGT populärt att gå ut och äta för att visa att denna dag är för just dig och den du älskar. Därför är det viktigt att Alla hjärtans dag-middagen är för två, detta gör allt mer speciellt. Man ska också tänka på att valet av restaurang kan komma att spela roll beroende på person.

Viktigt att tänka på är att boka restaurang i god tid då det annars stor sannolikhet är uppbokat.

Bör jag ha Alla hjärtans dag dekoration?

Detta är väldigt varierande från person till person och vad den är van vid. Så Alla hjärtans dag-dekorationer bör absolut inte vara ett måste, men lite utströdda rosenblad på en säng gör ju inte dagen värre.

Vad skriver man på ett Alla hjärtans dag-kort?

Detta är otroligt olika, vissa skriver vad deras hjärta säger och vissa väljer en fin text som de känner representerar deras älskade eller förhållande. Vi rekommenderar att först utgå från vad du känner och sen söka inspiration på internet.

Alla hjärtans dag – gåvan är kärlek

Beroende på ålder, person och förhållande så är det ganska olika av vad som är förväntat att göra, men tänk alltid:
Hur tror du att den andra skulle reagera om jag gjorde detta? Då brukar det lösa sig. Minsta tecken på att det är en fin gest brukar vara nog.