Nyår

Vilken dag är nyårsafton? – 31 december.

Varför firar vi nyår?

Den sista december varje år firar vi i Sverige in det nya året likt stora delar av världen.
Denna dag skall det gångna året antingen firas och man hoppas på ett lika bra år eller ett bättre om det som varit inte levt upp till dess förväntningar.
Nyår är alltid extra festligt, därför ställs högre krav på klädseln vid denna högtid och den perfekta nyårsklädseln består av skjorta och fina byxor för killarna medan tjejer ofta klär sig i klädning.

Under nyårsafton

Under nyårsfesten äter man, dricker och minglar tills klockan slår 00.00. Då önskar alla varandra ett gott nytt år, fyrverkerier skjuts iväg och man kysser sin partner som en symbol för fortsatt lycka i förhållandet.

Nyår - fakta

1.

Är nyårsafton en röd dag?

Ja, i Sverige nyårsafton en röd dag och räknas därav som en söndag.

2.

Är nyårsdagen en röd dag?

Ja, samma gäller här som för nyårsafton. Nyårsdagen som infaller dagen efter nyårsafton ses alltid som en söndag.

3.

Vilket land firar nyår först?

De länder som firar nyår först är öarna Samoa och Kiribati som ni finner i Stilla havet. De firar in det nya året först, mer än en halv dag före oss i Sverige.

Nyårsmat - tips

Nyår är som tidigare sagt en speciell högtid i Sverige och vissa har om tradition att äta nyårs-oxfilé vilket inte alls är något krav. Här har vi samlat fantastiska tips på spännande nyårsmat med en egen meny för kött och en alldeles speciell vegansk nyårsmeny, som passar perfekt in i firandet. På Veganskarecept.se hittar du flera veganska recept till både vardag och helg.

Nyårsmat som går att förbereda till större sällskap brukar prioriteras och då lutar det oftast åt lätt billig nyårsmat eller knytkalas.
Även fast det sägs säljas mer dyr mat såsom oxfilé och hummer under nyår så finns det inte någon specifik nyårsmat som man enligt tradition ska följa.

Nyårsdekoration – Köpa eller göra själv

Om man ska ha nyårsfirande hemma hos sig är det alltid kul att köpa nyårsdekorationer, det brukar vara väldigt billigt och allt glittrigt och glansigt fungerar. Man kan också göra det själv.

Nyårsdekorationer att göra själv

 • Partyhattar – Skriv ut, vika ihop och använd klicka här.
 • Rosetter – Om du har band sen jul, knyt det runt flaskor och dekorera det i hemmet
 • Vik servetter – Vik servetter och placera ut dem vid bordet

Annars går allt att köpa som glitter, girlanger och små bordssmällare för en billig krona.

Nyårslekar för att komma ihåg året och nästa

 • Nyårsquiz – Sätt ihop ett nyårsquiz för dina gäster där du samlat frågor om det gångna året och se vem som kommer ihåg mest
 • Nyårslöfte – När klockan slagit 00.00 så är det dags att bestämma sitt nyårslöfte. Detta löfte ska försökas hållas under det nya året och vara något som du velat testa, förändra eller göra bättre.

Nyårslöften - lista

 • Lär dig tycka om en ny maträtt
 • Säg vad du tycker oftare
 • Lyft andra
 • Sov mer/mindre
 • Våga misslyckas
 • Träna minst 50 gånger under året
 • Testa en ny utmaning