Jul

När är det julafton? 24 december. Julen i Sverige är en enorm högtid så som i många andra länder, där affärer redan i slutet av oktober och början av november börjar skylta. Redan då börjar folk handla julklappar för sina nära och kära som ska öppnas under den stora dagen.

Varför firar vi jul?

Julen är till en början ett firande utav Jesus Kristus födelse. Under kvällen när Jesus föddes följde tre visa män ljuset av en stjärna som ledde dem till Jesusbarnet. Med sig hade de tre gåvor som de lämnade över som ett tecken på respekt för Guds son.

Dessa gåvor är starten på vår nuvarande tradition av att dela med oss utav gåvor till nära under julen.

De tre visen männens gåvor:

  • Guld
  • Rökelse
  • Myrra

Hur firar man jul i Sverige?

Julafton i Sverige ser väldigt olike ut mot resten av världen och har tagit sig långt bort från den tidigare religiösa kopplingen. Idag samlas familjer och släkt för att fira tillsammans genom att äta god mat, som delvis förbereds dagen innan.
Klockan 15.00 den 24 december samlas alla för att kolla på Kalle Ankas jul som varje år går på TV med välkända karaktärer.

När jul med Kalle Anka är klart väljer ofta familjer att fika medan man väntar på Jultomten.
En i familjen blir oftast väldigt intresserad av att köpa tidningen och missar så nästintill alltid Jultomten.
När väl Jultomten dykt upp bjuds det i vissa hushåll på kakor och mjölk till tomten som tagit sig hela vägen hem till dem.
Sedan börjar det alla väntat på med utdelning av väl inslagna julklappar i fina papper och ibland med ett kul rim.

Varför firar vi juldagen?

Enligt många firar vi i Sverige och resten av Norden jul på fel dag. Men mycket tyder på att resten av världen har lika fel i val av dag för julafton och Jesus födelse. Moderna historiker har i stor grad enats om att Jesus ska ha fötts under mars månad under våren. Han föddes inte heller år 0 utan 6 år efter det år vi baserat vårt tidssystem på.

Varför vi firar ju på fel dag

Runt år 300 valde de ledande kristna kyrkogårdarna att Jesus var född just den 25 december. Men under den tiden skiljde sig Norden från resten av världen och ansåg då att nästa dag började vid soluppgången.
I dikten Havamal från medeltiden finns en text som säger just ”Vid kväll skall dag leva” och den regeln höll Norden fast vid ett långt tag innan vi accepterade den moderna tiden med att midnatt skiftar vid midnatt.