Student

När är studenten? – Runt 1–14 juni. I början av sommaren så närmar sig slutet för alla studenter och skolor som ringer in för sista gången innan vinterterminens start. Men för de som tar sitt sista steg ut ur gymnasiets dörrar är detta en speciell dag för både student och familj, då detta är starten på vuxenlivet.

Tips inför studenten:

Innan studenten är det bra att förbereda både dig själv och klassen, därför skapar vi denna checklista för studenten.

Checklista studentklass:

  • Lokal eller plats för studentfesten eller förfesten innan studentfest
  • Bestämma mat/boka catering
  • Göra iordning banderoll för studentflak
  • Fixa bord och stolar
  • Fixa bestick och tallrikar för alla

Checklista Student:

  • Beställa studentmössa
  • Skicka inbjudningar till nära och familj
  • Se till att studentskylt beställts
  • Köpa studentkläder
  • Köpa in dryck till studenten

Köpa studentpresent

Om du står på andra sidan och ska fira en blivande student kan det vara svårt att veta vad man ska köpa. Att ge en present till en student är en utmaning då det finns flera faktorer som spelar in. Du vill ge något som är användbart, men samtidigt personligt och minnesvärt. Köp studentpresent hos en smyckesåterförsäljare där du hittar allt från personliga smycken till fina klockor. Det finns ofta ett brett utbud av prisvärda studentpresenter med något för både honom och henne, i flera olika prisklasser. Oavsett vad du väljer att ge för present, kan du vara säker på att hitta något som kommer att göra mottagaren glad och stolt vid sin examen.

Studentdagen

Champagnefrukost

Under champagnefrukosten tar alla med sig valfri champagne och dricker den tillsammans med sina klasskamrater samtidigt som man oftast avnjuter en finfrukost bestående utav tårta och dessert.

Studentfotografering

Klassen samlas för att fotograferas både som klass och enskilt med studentmössa.

Betygsutdelning

Klassen samlas ensamma tillsammans med klassföreståndare för ett sista avsked och för att kunna få sitt betyg för sin tid i skolan. Betyget ligger förseglat i ett stort kuvert med ditt namn. Här kan också dryck och snacks förekomma.

Utspring studenten

Klassen samlas i led för utspring, oftast står man i rad enligt klasslistan och får först springa ut efternamn blivit uppropad och sedan fira på podiet med resten av klassen.

Studentflak

En av de största händelserna under studenten är studentflaket där du står på ett lugnt rullande lastbils- eller traktorflak. Samtidigt som hög musik spelas i takt med att man har trevligt med sina klasskompisar och letar efter sina vänner och familj längs vägen.

Studentmottagning

När turen med studentflak är avklarat åker man hem för att samla krafter till den långa kvällen. Man umgås med familj, släkt och vänner som är där för att heja på och gratulera dig.

Studentfesten

Senare på kvällen samlas klassen igen för valfri aktivitet där man antingen har en typ av förfest inför stadens studentfest eller om man har fest med klassen.

Studenten tips

Hur ska studentmössan sitta?

En studentmössa ska sitta bekvämt och inte trilla av under firandet. Du testar studentmössan innan du beställer den och vissa företag erbjuder tillbehör som gör den mer bekväm.

Vad kostar studentmössa?

Det finns studentmössor i alla prisklasser och med mängder av extrafinesser. Priset hamnar oftast mellan 100-1500 kr och kommer i alla olika modeller och former.

Vart köper man studentnallar?

Studentnallar går att köpa nästan överallt en tid innan och under studenten. Men går att köpa i följande butiker året om: